Şömine

Şömineler; ısınmak ve içerisinde yemek pişirmek amacıyla tasarlanmış olan pek çok çeşide sahip mimari yapı ögeleridir. Fransa’da ortaya çıkmış olan şömine kültüründe devrim yaratan hareket ise 1678 yılında İngiltere Kralı 2. Charles’ın yeğeni olan Prens Rupert’ın şömine bacası ile ilgili tasarımı olmuştur. Prens Rupert, şömine yapımında hem hava akımını geliştirmiştir hem de günümüzde kullanılan baca sisteminin tasarımcısı ve geliştiricisi olmuştur.

Aksa Şömine, 1996 yılından günümüze kadar başarılı bir şekilde müşterilerine hizmet veren bir firma olarak karşımıza çıkar. Onlarca yıllık tecrübe ve herkese hitap eden geniş ürün skalasıyla aranılan şöminenin bulunamamasının imkânsız olduğu bir markadır. Şömine fiyatları ise şömine haznesi ve şömine yapımında kullanılan malzemelere göre farklılık gösterir. Aksa Şömine, her cebe uygun çeşitli şömine fiyatlarıyla kaliteli şömine çeşitlerini müşterilerine sunar.

Şömine Çeşitleri Nelerdir?

Şömineler özellikleri bakımından birbirlerinden farklılık gösterirler. Bacalı olduğu kadar günümüzde bacasız olarak tasarlanmış şömineler de mevcuttur. Şömine çeşitlerini yakıt olarak hangi materyali kullandığı, hangi malzemelerden yapıldığı, şömine haznesi gibi kıstaslar belirlemektedir.

  • Odunlu Şömine

Odunlu şömineler en eski ve en sık kullanılan şömine türleridir. Şömine haznesine yakıt olarak odun konur. Odunlu şöminelerin kullanılması için uygun bir baca sistemi gereklidir.

Odunlu Şöminenin Avantajları

Odunlu şömineler doğru bir bacayla kullanıldığında hem güzel bir ısı sağlar hem de görüntüsünün yanı sıra odun çıtırtılarının sesiyle de hoş bir ambiyans yaratılmasına katkıda bulunur.

  • Elektrikli Şömine

Elektrik enerjisiyle ortama ısı yayan şöminelerdir. Şöminede görülen alevler yapay olarak oluşturulmuş olup gerçeği yansıtmaz. Bacasız evlerde şöminenin nostaljik ve huzur dolu havasını yakalamak isteyenler tercih edebilirler.

Elektrikli Şöminenin Avantajları

Baca gerektirmemesi, taşınabilir olması, geleneksel şöminelere kıyasla daha ekonomik olması, kullanım güvenliği sağlaması, odunlu ve gazlı şöminelerin istediği bakımı istememesi elektrikli şömine kullanımının avantajlı yönleridir.

  • Bioethanol Şömine

Doğal bitkisel ürünlerden elde edilen şekerler fermante edildiğinde ortaya ethanol çıkar. Ethanol’ün çeşitli maddeler yardımıyla denatürasyonu sağlanarak oluşturulan bu yakıt türünü kullanan bacasız şömineler bioethanol şöminelerdir.

Bioethanol Şöminenin Avantajları

Tamamen yenilenebilir yakıt kullanan bioethanol şömineler çevreye hiçbir atık bırakmaz ve insan sağlığına zararlı hiçbir gaz çıkışı gözlemlenmez. Baca, elektrik ve gaz bağlantısına ihtiyaç yoktur, güvenilirdir.

  • Doğalgazlı Şömine

Evinizdeki doğalgaz sistemine bağlanan ya da LPG yakıtı kullanılarak çalıştırılan şöminelerdir.

Doğalgazlı Şöminenin Avantajları

Bir tuşla ya da kumandayla açılıp kapanabilmesi, ateş yüksekliği yine aynı şekilde ayarlanabiliyor olması, tasarruflu bir ısıtma sağlaması, temizleme gerektirmemesi doğalgazlı şömineleri avantajlı kılan unsurlardır.